Artikel over KAAGERVAARING in internationaal blad Wheelchair Traveller

ONBEPERKT GENIETEN VAN EEN GLIMPJE GELUK OP HET WATER

Door Gerard Vestering

Kies een willekeurige zondag met een strakblauwe lucht en een aangename temperatuur. Zoek een strategisch plekje aan het water, bijvoorbeeld een bankje langs de Ringvaart niet al te ver van het idyllische dorp De Kaag. Verbaas je over de enorme hoeveelheid mensen die zich op en rond het water bevinden en schat met een getal tussen 0 en 10 hoe gelukkig ze zich voelen. Mijn inschatting is dat dit getal zeer hoog scoort. Geluk lijkt onder deze omstandigheden zeer gewoon. Maar wat maakt zo’n dag speciaal? Is dat het water? De landelijke omgeving? De onbezorgdheid? Het niet-alledaagse? Wat fascineert al deze mensen om naar de Kagerplassen te gaan om te recreëren en is dat portie geluk voor iedereen binnen handbereik?

Mijn gedachten dwalen af naar de steeds spaarzamer wordende ervaringen met natuurijs op diezelfde Kaag. Het is het gevoel van ultieme vrijheid als je over het bevroren oppervlak schaatst. Je voelt de wind in je gezicht, je haren wapperen rond je gezicht, je bent in een voor een mens onnatuurlijke omgeving. Wie doet je wat, voor even maar voel je je los van de dagelijkse beslommeringen. Het dringt tot je door dat het deze vrijheid is die je gelukkig maakt.

OPRICHTING KAAGERVAARING

Maar jij hebt makkelijk praten, jij bent een bevoorrecht mens, niet gehinderd door enige beperking, zult u zeggen. Dan heb ik goed nieuws, want juist deze gedachte van ultieme vrijheid en onbeperkt kunnen genieten bereikbaar maken voor iedereen, leidde tot de oprichting van stichting KaagErvaaring en het realiseren van een fluisterboot speciaal voor mensen met een beperking. Vrijheid en geluk moet niet beperkt blijven tot een selecte groep mensen. Dat was een aantal jaren geleden de slogan en diepste motivatie om dit ultieme geluk voor mensen met een beperking bereikbaar te maken waarvoor dit geluksgevoel niet vanzelfsprekend was. Ideeën om een speciale boot te bouwen voor mensen met een beperking werden uitgewisseld, plannen gesmeed, onmogelijkheden mogelijk gemaakt, van beperkingen werden kansen gemaakt. Kortom: het idee de KaagErvaaring, een fluisterboot speciaal voor mensen met een beperking, was geboren. Een fluisterboot die een van de mooiste watersportgebieden van Nederland als zijn thuisbasis heeft, en nu al jaren een groot aantal mensen de dag van hun leven bezorgt. Avontuurlijk geluk binnen ieders bereik. Onze vrijwilligers raken niet uitgepraat over de plotselinge transformatie van een strakgespannen koppie voor aanvang van de vaartocht naar een gelukzalige glimlach en wapperende haardos eenmaal op het water. Diepe ontroering maakt zich ook van hen meester, wat onmogelijk leek heeft onze Stichting mogelijk gemaakt. De vaartochtjes bestaan nu al een aantal jaren en zijn onmiskenbaar een groot succes. Uit in eigen land, een zorgeloos uitje in een prachtige omgeving voor iedereen die dat wil.

Wat maakt een tochtje met de KaagErvaaring tot een onvergetelijke ervaring? Zoals hierboven al duidelijk is geworden is het plassengebied rond de Kaag een van de mooiste en overzichtelijkste natuurgebieden in Nederland. Zeer afwisselende plassen in een oer-Hollands polderlandschap met pittoreske molentjes. Je waant je in een lang vervlogen tijdperk ver van de stadse omgeving met zijn opgepropte huizenblokken. Om je heen het verstilde boerenland met zijn koeien, zijn schier oneindige watervlaktes en opvliegende weidevogels. Voor even ben je los van de hectiek van de drukke dagelijkse sleur. De boot glijdt fluisterstil door stroken waterlelies, langs kleurrijke waterkanten en geeft je een gevoel van grootsheid en ongereptheid. Zo word je weer een met een natuur waarvan je het bestaan misschien wat was kwijtgeraakt. Zo’n ervaring geeft je energie, zeker als de kapitein van deze fluisterboot je uitnodigt om zelf een stukje aan het roer te zitten. Je voelt je machtig zo op het water in totale controle, een heerlijk gevoel wat je zou willen koesteren en vasthouden zo lang als mogelijk is.

Even zo’n vaartochtje boeken en klaar is Kees. Zo werkt de stichting KaagErvaaring juist niet. Vanaf het eerste moment van contact proberen we mee te denken hoe je een zo leuk mogelijk dagje het beste kunt invullen. Vind je het leuk om ergens te gaan lunchen en waar dan? Is daar een horecagelegenheid beschikbaar en afgestemd op een rolstoelgebruiker, want je moet toch op een goede en verantwoorde manier van boord kunnen gaan? Of is het leuker om aan te leggen bij een van de vele eilandjes onderweg en dan samen te genieten van een zelf meegebrachte picknick. De bemanning, bestaande uit de schipper en een begeleider, kennen de Kaag heel goed en adviseren je graag waar de KaagErvaaring veilig kan aanleggen. Zo bepaal je zelf hoe je ideale dagje eruit komt te zien. Onze vrijwilligers zijn uiterst ervaren om het hun gasten naar de zin te maken. Veilig, tevreden en meedenken zijn bij ons sleutelbegrippen.

GENOTEN MET EEN GOUDEN RANDJE

Uit de ontroerende reacties na een vaartochtje met de KaagErvaaring putten we veel energie. Een kleine selectie uit de afgelopen jaren:

‘Wat een boffers waren wij. Prachtig weer! Een ronde door het mooie Warmond, langs het kasteel. Prachtig door de Hollandse velden. We hebben genoten!! Dank dank dank!!!!’

‘Bedankt, we hebben een geweldige dag genoten op het water met de enthousiaste mannen van jullie KaagErvaaring! Even vrij van zorgen, neus in de wind en zon op het gezicht!

Zoon zelfs even achter het stuur! Hij straalde van oor tot oor. We komen zeker nog eens terug! Wat een prachtig initiatief.’

‘In de zomer doen wij ook af en toe een leuk uitje, zo ook een dagje varen! In de ochtend was het nog een beetje winderig, maar de zon scheen al lekker! […] Onder het genot van een muziekje van een van de deelnemers voeren we over de Kaag. Naarmate de tijd vorderde, begonnen onze magen te knorren, daarom een heerlijk patatje gegeten bij ‘het Paviljoen’ in Warmond! We hebben zelfs op een doodlopende vaart gevaren, dat was heel spannend, we moesten met de boot draaien waar het héél krap was met de boot! Natuurlijk kreeg de bemanning een groot applaus toen het gelukt was! We zwaaiden naar alle mensen die voorbijkwamen en hebben echt de gehele dag ontzettend genoten! We willen de vrijwilligers van die dag heel erg bedanken voor hun inzet en helpende hand!! Ook voor alle informatie die zij ons vertelden! Wat een topdag! Hopelijk volgend jaar weer!’

‘Hoi Marion en de lieve kaptein Jan van de KaagErvaaring […] 1000x dank je wel zeggen is niet genoeg, wij hebben genoten van een dag met een gouden randje.’

Alleen al voor deze fijne reacties word je vrijwilliger bij onze fluisterboot.

Een unieke ervaring in een onbekende, beeldschone natuurlijke omgeving waar de tijd heeft stilgestaan. Als een spannend avontuur waarin je begeleid wordt door enthousiaste mensen die deze omgeving zeer goed kennen en je met liefde de verhalen vertellen. Dat is waar wij als stichting voor staan onder het motto ‘Onbeperkt genieten voor gasten met een beperking’. Je hoeft er niet voor naar het buitenland, je kunt ervoor terecht bij ons in Nederland op de Kagerplassen. Elke dag is op het water een nieuw avontuur. En we zijn er uitermate trots op onze gasten deelgenoot te maken van deze onbekende wereld zo dichtbij.

Voor meer informatie over onze stichting kunt u de website raadplegen: https://kaagervaaring.nl

Comments are closed.