Fluistervaren voor mensen met een beperking

Uit: Witte Weekblad Nieuw Vennep-26 juli 2023 om 08:00 Maatschappelijk

KAAG Zomer, zon, vakantie. Even eruit. Maar hoe doe je dat, als je in je mobiliteit beperkt bent omdat je in een rolstoel zit. Of als je last hebt van mentale problemen, waardoor je niet makkelijk alleen op stap gaat. Kom dan naar Kaageiland en maak kennis met de Kaagervaaring. 

“Ja, ervaaring met 2 a’s. Geen spelfout. Het is een koppeling naar het woord vaartocht”, zegt Kees van Lent, bij velen bekend als pastoor van de H. Joannes de Doperkerk in Hoofddorp. Hij werd op Kaageiland geboren en keerde er na zijn pensioen terug. Hij is mede-initiatiefnemer van de Stichting Kaagervaaring, die het ook voor mensen met een beperking  mogelijk wil maken te  genieten van alles wat ‘zijn’ Kaageiland te bieden heeft. “Eric van der Wansem, ook Kaageilander in hart en nieren, is de voorzitter. Maar hij is met vakantie, dus neem ik de honneurs waar.”

Prachtige tochten met fluisterboot

UNIEKE FACILITEITEN

Het is een prachtige zomermiddag en Kaageiland is op z’n best. Alles nodigt uit voor een lekker boottochtje. “Maar”, aldus Kees, “dat is voor iemand in een rolstoel niet eenvoudig. Die stoel neem je op een gewone boot niet makkelijk mee. Onze speciaal ontworpen fluisterboot zorgt dan voor een oplossing. Daar kun je met je rolstoel heel comfortabel aan boord komen. Kijk maar.” Hij wijst naar de steiger, waar de Kaagervaaring, zoals het betreffende schip is gedoopt, er uitnodigend bij ligt. “Je moet je trip wel reserveren. Liefst zo’n week van tevoren”, vertelt Jan van Lent, broer van Kees, en een van de fluisterboot-schippers. “Uiteindelijk is de tocht bedoeld voor mensen met een handicap en dat vereist voorbereiding.” 

VOORKEUR

De Kaagervaaring wordt in de vaart gehouden dankzij sponsoring. “Daar zijn we erg blij mee”, vervolgt Jan, “want zonder deze steun is dit project niet levensvatbaar.” Hij is bij de Kaagervaaring betrokken sinds de start, nu zo’n 10 jaar geleden. “We hebben een team van 25 vrijwilligers: gastheren, gastvrouwen en schippers. Wie wil varen kan een persoonlijke voorkeur aangeven: Rondje Kaag, molentocht, of zelf iets voorstellen. De duur van de trip kan variëren van 1 tot 3 uur. Je kunt een natuurtocht boeken, waarbij je vanaf de boot geniet van alle planten en vogels. Houd je van vissen? Dan kunnen we voor anker gaan en kun je vanaf de boot je hengel uitleggen.” 

WENSEN

Af en toe ergens aanmeren kan ook. Diverse aanlegpunten hebben rolstoelvoorzieningen. “We kunnen dan aan land gaan om een stukje te wandelen. Of iets bezoeken: een molen, een boerderij, een restaurant. Soms zijn er speciale wensen. Ik heb eens een tocht gemaakt met een orkestje van blinden. De dirigent was ook blind. Dat werd een muzikaal en bijzonder rondje Kaag. Weer iets heel anders: er is op onze boot weleens een stel getrouwd. En, zeker belangrijk om nog even te zeggen, je kunt ook een overnachting boeken. Het logeerhuis, dat ook Kaagervaaring heet, beschikt over alle faciliteiten om mensen met een beperking en hun begeleiders te ontvangen.” 

Verdere info: www.kaagervaring.nl.

Door Anja Maas

Comments are closed.