Bijzondere boot voor bijzondere mensen

Kaag ✱ Tussen alle zeilboten, kano’s, pontjes en andere schuitjes, kan dit seizoen de fluisterboot
KaagErvaaring worden gezien op de Kagerplassen. De fluisterboot, speciaal ontwikkeld voor mensen
met een beperking, is namelijk in de vaart.
Deze maand maakte de door elektriciteit aangedreven fluisterboot de eerste rondjes rond Kaageiland. Jolanda, Noor, Ada, Bep en Jan zijn deze maandagmiddag een dagje uit met de dagbesteding van Het Raamwerk in Noordwijkerhout. Activiteitenbegeleidster Sonja Kramers en haar collega Loes zien hun cliënten genieten. Vooral voor Jolanda en Noor, die beiden in een rolstoel zitten, is een rondvaart niet vanzelfsprekend. ,,Toch zie je ze genieten. Jolanda is normaal gesproken één uur per dag uit bed, nu is ze toch al een heel tijdje op pad. Geweldig dat dit kan.’’
Begeleiding
De Stichting KaagErvaaring heeft de afgelopen weken een groep van zo’n zestien vrijwilligers voor de
rol van schipper en bemanning bij elkaar verzameld. Onder leiding van voorzitter Eric van der Wansem zijn de schippers, allemaal in het bezit van een vaarbewijs, opgeleid. ,,Tijdens elke tocht kunnen er maximaal tien gasten aan boord en is er een bemanningslid en schipper van onszelf bij. De gasten zorgen voor hun eigen begeleiding.’’ Ondertussen wordt het stuur van de boot overgenomen door Jan. Hij had voor de gelegenheid al een matrozenpet opgezet. Glunderend draait hij aan het stuur als hem gezegd wordt op de kerktoren aan te varen.
Gevaren
Voor op het dek zitten Jolanda en Noor onder een plaid tegen de frisse wind, in hun rolstoel met
uitzicht over de plas. Jopie vertelt over haar werk op de zorgboerderij en Ada maakt foto’s. ,,Ik heb vroeger veel gevaren’’, zegt ze. ,,Maar tegenwoordig kan ik niet meer zo gemakkelijk ergens heen.’’
Voor Stichting KaagErvaaring is dat ook de reden om de boot in de vaart te houden. ,,Iedereen die een indicatie heeft beperkt te zijn en daardoor niet de mogelijkheid heeft met een gewone sloep te gaan varen, kan een tocht met de fluisterboot boeken.’’ Dat geldt voor charitatieve instellingen, maar ook voor particulieren met een kind met een beperking. De kosten voor een tocht van een dagdeel bedragen 75 euro.
Lange tochten
De Stichting heeft inmiddels verschillende aanlegplaatsen weten te regelen. ,,We kunnen afmeren bij de watersportvereniging aan het Braassemermeer, in de haven van Leiden en bij de Kaagsociëteit.’’ Bij deze aanlegplaatsen kan de fluisterboot de elektrische accu’s opladen om zo ook lange tochten van vier tot vijf uur over de Braassem of door Leiden te maken. ,,Vandaag doen we het rondje Kaag van zo’n twee uur. Het hangt er maar net van af wat de gasten willen.’’ Met een bus vertrekt het gezelschap na enkele uren in de buitenlucht weer terug naar Noordwijkerhout. ,,Ze lagen er vroeg in’’, laat Kramers de volgende ochtend weten. ,,Moe maar voldaan.’’ Via de website www.kaagervaaring.nl kan een vaartocht worden gereserveerd en is meer informatie en een sfeerfilmpje te vinden.

Krantenbericht10jul5BRON: Nadine Mussert in een artikel in het Leidsch Dagblad van 4 juli 2014

Comments are closed.